Pedigitables

&Vandaag was mijn Balinese kookcursus in het Bumi Bali restaurant. Jahaa, ik kan natuurlijk al lekker Indonesisch koken, maar alle recepten die ik ken zijn op z’n Javaans, Sumatraans of Davieaans, en nog niet op z’n Balinees. En alles wat ik kan koken heb ik zelf bij elkaar moeten sprokkelen zonder echt les gehad te hebebn van een Indo, dus is het hoog tijd om serieus aan de slag te gaan.

Voordat we aan de slag gingen deden we eerst een bezoekje aan een traditionele markt in het dorpje. Ik dacht eerst dat we hier de ingredienten zouden kopen, maar ‘gelukkig’ hadden ze deze allemaal al in huis gehaald. Op de markt kregen we les over allerlei verschillende groenten, fruit, kruiden, rijst enz. De marktjes zijn natuurlijk wel leuk en goedkoop, maar het ziet er gewoon niet uit en ik weet zeker westerse maag helemaal tekeer zal gaan van dit alles. Als je dus echt eens ziek wilt worden, moet je gewoon eens een kip of vis kopen op zo’n markt. De geplukte kippen liggen namelijk allemaal heerlijk te bakken in de zon op een schattig tafelkleedje op de grond die half in de modder ligt. Wat was ik blij toen ik hoorde dat alle producten die wij gebruiken aangeleverd waren zeg!

Toen het tijd was om te beginnen met koken, was de chef druk aan het vertelen over de recepten die we gingen maken. Alleen gebruikte hij telkens maar weer het woord ‘pedigitables’ tijdens zijn uitleg. Nou het duurde wel een uurtje voordat ik doorhad dat hij het over groenten had. Balinezen hebben namenlijk erg veel moeite om de letter ‘v’ uit te spreken. Maar goed, uitijndelijk was het tijd om te gaan koken… en eten!

Ik heb echt heerlijk genoten van al dat heerlijk eten zeg! Natuurlijk zijn alle recepten ook opgeslagen in mijn hersennen om ze zelf ook te maken. Gelukkig heb ik daarvoor ook een kookboek gekregen waarin alle recepten nog een keer instaan voor het geval ik iets vergeet ^_^.

Dus, wat hebben we allemaal gemaakt

 • Basa Gede, een basiskruiden voor alle recepten waardoor koken super makkelijk wordt
 • Sayur Urab, kruidige groenten met kokos
 • Tempeh Manis, heerlijke vegetarische gerecht met soyabonen
 • Tuna Sambal Matah, schijnt lekker te zijn maar door de vis niet geproefd
 • Opor Ayam, een kruidige kokos-curry met kip
 • Bali Sate Lilit, Balinese sate dat gedraaid wordt om een stokje
 • Chef’s Specialty, kruidige garnalen. Weer niet geproefd maar deze maak ik wel een keer voor u pap!

En de lijst gaat nog verder! Na de eerste dag heb ik gelijk maar de vervolgcursus gedaan waar ik 6 extra gerechten leerde die gebruik maakt van Basa Gede als kruidenmix.

 • Nasi Goreng, mijn eerste traditionele Nasi in mijn kook-arsenaal
 • Babi Kecap, varkensfile in een zoete palmsuiker saus met groenten. Je kan ook andere vleessoorten gebruiken!
 • Tum, kruidige gestoomde vlees in een bananenblad
 • Bergedel, gefrituurde maiskoekie
 • Bubur injin, een zoete rijstpudding speciaal ontworpen als toetje voor westerse toeristen…

Ik moet wel zeggen, Balinees koken is echt easy in vergelijking met de rest wat ik allemaal kan. Normaal ben ik elke keer maar weer bezig met alle kruiden zorgvuldig uit te kiezen en hopen dat het allemaal goed komt. In Balinees koken gebruik je 1 kruidenmix ‘Basa Gede’ waarop je vervolgens alle gerechten mee klaarmaakt. Wat een tijdverschil is dit zeg. Dus ik wil zeker meer leren over de Balinese keuken!

Nou dat was het dan. Als ik weer thuis ben wil ik graag een paar proefkonijnen / vrijwillige slachtoffers hebben die mijn nieuwe Baline… euh Davieneese recepten wilt uitproberen.

ps. website van het Bumi Bali Restaurant: www.bumifood.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *