De Grote Muur

IMG_0168      “Hey Dave, ik kan niet meer hoor… Dave? Waar ben je?” “Paar treden achter je! Ik kan ook niet meer hoor!” Daar stonden we dan, helemaal bezweet hoog op een berg met geweldige uitzicht. En voor ons? Nou daar was een trap van 50 graden met duizend treden.

Vandaag begon de ochtend met gemengde gevoelens. Jawel, vandaag stond namelijk de Grote Muur op de planning, maar hiervoor moesten we wel om 7 uur opstaan en dat betekende dat we voor het eerst in de hele vakantie wakker werden gemaakt door onze wekkers.

Nu hadden we uiteraard de keuze om met een volledig verzorgde trip te gaan. Echter als we de ervaringen op het internet mochten geloven dan koste dit niet alleen 1000 ¥uan (€125,-) per persoon, maar zouden we slecht 90 minuten op de muur zijn en gelijk de hele dag kwijt zijn door alle leuke extra’s zoals een uur gedropt worden bij een juwelierszaak. Nou ons niet gezien hoor, want wij volgen de Gamma motto! Wij doen het lekker zelf wel!

Volgens het internet viel het dan ook allemaal wel mee. We moeste simpelweg naar station Dongzhimen en daar ergens in de buurt voor 11 ¥uan bus 916 vinden naar plaats Huairou. Eenmaal aangekomen een taxi regelen voor 30 ¥uan p.p. (jahoor taxi’s rekenen hier per persoon) om uiteindelijk bij de muur in Mutianyu aan te komen. Simpel toch?

IMG_0139Hah, nou wij komen dus bij het station aan en die bus is werkelijk nergens te vinden! Iedereen die we vroegen om hulp bood liever zijn eigen taxivervoer voor 400 ¥uan aan en lachte ons toe als we vertelde liever de bus te nemen. Wonder boven wonder was er toch nog een Chinees die ons wilde vertellen waar de bus zich had verstopt en we rende er direct op af omdat deze binnen 10 minuten zou vertrekken. We zien bus 916 staan, springen naar binnen, de deuren gaan direct dicht en de chauffeur zwaait met z’n pet of we effe heel snel die 11 ¥uan willen betalen en vertrekt .

Gelukkig vonden en sprongen we in de juiste bus en waren we binnen een uur in Huairou en vanaf dat moment begon het hoor. Elke tussenstop sprongen er ineens allemaal Chinezen voor onze raam en in de bus.
Wapperend met een foldertje zijden ze allemaal “You go, I bring you, good price for you!”. Dit was een prachtig moment om zittend in de bus te afdingen. Kregen we niet de gewenste prijs, dan gingen we gewoon mee naar de volgende halte. Zo kregen we uiteindelijk een leuke prijs van 25 ¥uan naar de Great Wall.

IMG_0147Eenmaal bij Mutianyu was de sfeer al helemaal geweldig. Voor het eerst zagen we de bergen van China met daarbovenop de Grote Muur. Ook was de lucht toch veel schoner dan in Beijing en het was de eerste keer in China dat we geen last hadden van een droge keel. Naar boven gaan was voor ons echt een makkie! We gingen gewoon met een skilift naar boven. Och zo hebben we direct een kleine wintersport gevoel toch?

IMG_0162Eenmaal op de muur kwamen we nog een geinige bierverkoper tegen die maar al te graag op de foto wilde in ruil dat we twee koude biertjes zouden kopen. Tja dat kunnen we natuurlijk niet afslaan toch? Van daaruit begonnen we met volle moed en energie de langste route op de muur en genoten van de once in a lifetime experience.

 

 

IMG_0179IMG_0171

IMG_0165IMG_0174

IMG_0181IMG_0193

Zoals al heb gelezen was de route uitermate vermoeiend. De muur is gewoon massaal groot en na twee uur van top naar top gelopen te hebben was het gewoon te vermoeiend toen we de volgende duizend treden zagen en besloten we om toch maar terug te gaan. Ooh dat viel allemaal wel mee hoor. Van de berg naar beneden hadden ze namenkijk een mini bobslee! Haha nou das moesten we natuurlijk uitproberen, hoe gevaarlijk het ook was!

Vermoeiend zaten we in de bus en stiekem waren we beide in slaap gevallen. Maar wat nu? Worden we anderhalf uur later wakker en geen Beijing te bekennen! We waren toch in de goede bus gestapt? De heenreis duurde toch maar een uurtje?IMG_0152

Nu zal iets opmerkelijks over bus 916 vertellen. Er zijn namelijk 4 verschillende 916 bussen die allemaal vanaf dezelfde perron vertrekken, dezelfde richting opgaan, maar niet dezelfde eindbestemming of snelheid (meer of minder tussenhaltes) hebben. Zie het maar als onze zuid tangent. Gaan allemaal richting Amsterdam, maar een gaat niet verder dan Schiphol, en dat staat allemaal aangegeven door een Chinees teken dat wij helaas niet kunnen lezen. Voor ons dus een grote raadsel..

Jawel je raad het al, wij zaten in de traagste 916 die er maar was en zo duurde het niet 1 uur, maar 3 uur voordat we in Beijing waren. Dat was effe schrikken hoor! Maar gelukkig is alles toch nog goed gekomen.

7 antwoorden
 1. Willy
  Willy zegt:

  Familie ontmoet! De taxichauffeur is zeker een vergeten neef ofzo. Zelfde kleur huid, kleur haar,type ogen, neus. Apart dat men jullie dan toch als echte toeristen aanzien. Maar ja, het zal de jalan, jalan wel zijn. Al in de Verboden Stad geweest? Zeker geen tijd voor gehad want aan Johnny’s buikje te zien hebben jullie vooral de restaurantjes van binnen gezien. Ha, ha. Nou jongens, blijf genieten en zo te zien is het daar warmer dan in Holland. Mooie foto’s, die Muur is toch heel bijzonder.

  Beantwoorden
 2. carolina
  carolina zegt:

  hi guys,

  ik ben wel jaloers hoor, dit is echt een super vakantie voor jullie en het gaat jullie gelukkig goed af.
  het scheelt dat jullie alles nemen zoals het komt en proberen er het leukste uit te halen.
  moeten jullie al nieuwe kleren kopen? want straks past er niets meer !! haha.
  blijf genieten en wij genieten van jullie verhalen.
  groetjes carolina en familie

  Beantwoorden
 3. Robin
  Robin zegt:

  Broeders! Vroeg op, lang slenteren, onderhandelen, levensgevaarlijk bobsleeën, een stopbus ipv stoptrein…. Waar is die Peking eend!?

  Beantwoorden
 4. Javelyn
  Javelyn zegt:

  Pfffft wat een tegenvaller 3 uur in de bus na die klim! Maar het was het wel waard zo te lezen.
  @Robin: die eend is niet meer 🙂

  Leuk hoor twee broeders op stap! Bijzonder dat jullie dit avontuur samen beleven. Daar heb je het als opa nog over straks.

  Enjoy!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *